هِل میوهای کوچک به اندازه بند انگشت با پوست تیره و دانههای خوشبو است.
هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. مطابق این نظر جویدن دانههای هل پس از صرف غذا ضمن کمک به هضم و گوارش بهتر غذا، میتواند بوی نامطبوع دهان را نیز خنثی کند. مصرف دمکرده آن مفرح، مقوی معده لطیف و بادشکن است. دانههای هل خواص گرمابخشی داشته و معده و رودهها را تقویت میکنند. هل اشتها را تحریک میکند و عمل هضم غذا را بهبود میبخشد (۱, ۲).
از هل در طبخ قهوه در زمان های گذاشته استفاده میشده و امروزه به عنوان عطر دهنده به چای اضافه میشود. علاوه بر این در فرهنگ هندی از هل در بسیاری از مخلوط های ادویه استفاده میشود.
هل سبز دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد عفونی می باشد. آنتی اکسیدانها در سلامت قلب و پیشگیری از سرطان مفید هستند. سلول های بدن ما هر روز متوجه خسارات زیادی توسط رادیکالهای آزاد تولید شده در بدن و یا وارد شده از خارج بدن میشوند، آنتی اکسیدانها با حذف این مواد مضر میتوانند در بسیاری از فرآیندهای سلامتی نقش ایفا کنند . علاوه بر این مطالعات نشان داده که هل سبز همراه فلفل سیاه می تواند در تقویت سیستم ایمنی نقش داشته باشند . فرای این فواید تحقیقات دانشمندان نشان داده که هل سبز در پیشگیری از سرطان پوست و کاهش فشار خون نقش دارد.
هل دارای خواص ضد میکروبی بوده و میتواند برعلیه باکتری ها و قارچ ها موثر باشد. این ویژگی بدین معنی است که ممکن است هل به عنوان ادویه در کاهش مسمومیت های غذایی موثر باشد، هرچند که تحقیقات علمی بیشتری برای اثبات این ادعا لازم است.
خواص مفید هل بر روی هضم گوارشی ممکن است به علت محتوای فیبر آن باشد. بر طبق داده های سازمان کشاورزی آمریکا یک قاشق غذاخوری از پودر هل دارای ۲ گرم فیبر است، که این مقدار برای یک ادویه عالی به نظر می رسد (۷). فیبر رژیمی برای حرکت مواد در دستگاه گوارش و نرم نگه داشتن مواد غذایی، سلامت رودهها، کاهش جذب کلسترول و جلوگیری از افزایش وزن و بیماریهای قلبی عروقی مفید میباشد (۳).
هل در بسیاری از موارد دیگر نیز کاربرد دارد که نیاز به تحقیقات علمی بیشتری برای استفاده از آن برای این موارد است از جمله درمان سرماخوردگی، سرفه، برونشیت، سوزش سر دل، اسپاسمهای روده ای، سندرم روده تحریک پذیر، نفخ، یبوست، اختلالات کبد و کیسه صفرا (۸).
همچنین هل در کاهش اشتها موثر میباشد. هل در درمان زخم های دهان و گلو و کاهش حساسیت دهان به عفونت استفاده میشود. بعضی افراد نیز از هل به عنوان یک تحریک کننده ادرار (مدر) در اختلالات مربوط به مجاری کلیوی و ادرار استفاده میکنند (۸).
اکثر مطالعات علمی در رابطه با خواص هل در مرحله مقدماتی هستند و مقدار مصرف هل بستگی به ذائقه یا براساس مقدار درج شده بر روی مکمل آن است (۳).