قهوه سبز در حقیقت همان قهوه معمولی است که هنوز نرسیده است و رنگ سبز آن به علت کال بودن و نرسیده بودن آن است. قرصهای مکمل و یا نوشیدنیهای قهوه سبز، از این قهوه سبز و کال تهیه میشوند. قهوه سبز، آن طعم تلخ و آشنای قهوه را ندارد و بیشتر به یک نوشیدنی گیاهی شبیه است.
ترکیبات قهوه سبز
قهوه سبز به نسبت قهوه معمولی از کافئین کمتری تشکیل شده است و در حدود ۲۰ درصد قهوه معمولی کافئین دارد؛ درنتیجه بسیاری از عوارض ناشی از کافئین در آن کمتر میباشد و در عوض دارای مقادیر فراوانی کلروژنیک اسید میباشد. کلروژنیک اسید نوعی کافئیک اسید است که در قهوه معمولی و قهوه سبز یافت میشود. قهوه بعد از بو دادن مقداری از کلزوژنیک اسید خود ار از دست می دهد (۱).
قهوه سبز در دائره المعارف بزرگ طب اسلامى
مزاج قهوه سبز سرد و خشک است. نوشیدن آب پخته قهوه سبز باز کننده سدد و مسکن درد و گرمى و سوزش صفرا و سودا و پاک کننده اخلاط غلیظ است .قهوه سبز نیز در تبهاى خونى و صفراوى و سوداوى در اوایل و بعد از بروز حصبه و آبله و تب ربع مفید است. قهوه سبز همچنین نافع یرقان و مدر بول و خشک کننده رطوبات و دافع سرفه بلغمى و نزلات و مقوى معده و نافع انواع سردرد و مالیخولیا، بواسیر و به گفته حکیم عماد الدین محمود قهوه سبز نافع جذام مىباشد. نیمه بریان قهوه نافع اسهال و کثرت خواب و تشنگى زیاد است.
خواص قهوه سبز در منابع علمی
قهوه سبز ولاغری
تحقیقات نشان داده اند که کافئین موجود در قهوه سبز منجر به افزایش متابولیسم در حدود ۳ الی ۱۱ درصد شده که این فرآیند در کاهش وزن موثر میباشد. مهمترین اثر کافئین از طریق فعال نگه داشتن گیرنده های آلفا ۱ و آلفا ۲ آدونوزینی است. علاوه بر این کافئین موجود در قهوه سبز منجر به افزایش برخی نوروترانسمیترها مانند سروتونین، دوپامین و نور اپی نفرین در مغز می شود. تمامی اینا ثرات منجر به افزایش نیاز به انرژی و سوخت ساز چربی در بدن می شود.
قهوه سبز و ورزش
همچنین کافئین موجود در قهوه سبز منجر به افزایش کلسیم در سلولهای ماهیچه و افزایش توان ورزشی و بدنبال آن مصرف بیشتر انرزی در ورزش میشود. علاوه بر این کافئین از طریق وارد کردن چربی ها در مسیر تولید انرژی ( فعال کردن لیپاز حساس به هورمون) منجر به حفظ بافت ماهیچه ای و انرژی در حال استراحت (REE) حین رژیم های کاهش وزن شده و منجر به تداوم طول مدت کاهش وزن می شود (۲).
قهوه سبز و تداخل در جذب نشاسته
بین دریافت اضافه کربوهیدرات در رژیم و افزایش ذخیره چربی در بافت چربی ارتباط مستقیم وجود دارد. مطالعات نشان داده که کلروژنیک اسید موجود در قهوه سبز با تداخل در جذب کربوهیدراتها (نشاسته و قند) منجر به کاهش مقدار جذب و کاهش سرعت جذب آنها و همچنین کاهش نیاز به انسولین میشود (۳-۵).
قهوه سبز و جذب چربیها
همچنین مطالعات بر روی موشها نشان داده که قهوه سبز میتواند از طرق مختلف سلولی منجر به کاهش جذب چربی، چربی ذخیره شده در کبد و افزایش هورمونهای چربی سوز طبیعی در بدن مانند آدیپونکتین شود (۶-۸). این مطالعات نشان داده اند که قهوه سبز میتواند سطح کلسترول و چربی خون را نیز کاهش دهد (۹). مطالعه بر روی انسانها نیز نشان داده که قهوه سبز در کنار رژیم و فعالیت ورزشی میتواند منجر به کاهش وزن بیشتری نسبت به رژیم و فعالیت ورزشی به تنهایی شود (۱۰).
فواید دیگر قهوه سبز
دانشمندان اثبات کرده اند که قهوه سبز میتواند در درمان و پیشگیری از دیابت سودمند باشد (۱۱).
همچنین قهوه سبز در کاهش فشار خون و ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی ناشی از آن موثر باشد (۱۲, ۱۳).
ترکیب آنتی اکسیدانی کلروژنیک اسید نیز میتواند در پیشگیری از بسیاری از بیماریهای شایع نقش داشته باشد(۱۴).
منابع علمی
Moon JK, Yoo HS, Shibamoto T. Role of roasting conditions in the level of chlorogenic acid content in coffee beans: correlation with coffee acidity. Journal of agricultural and food chemistry. 2009;57(12):5365-9.
Habibi Asl B, Vaez H, Imankhah T, Hamidi S. Impact of Caffeine on Weight Changes Due to Ketotifen Administration. Advanced Pharmaceutical Bulletin. 2014;4(1):83-9.
Khandouzi N, Shidfar F, Rajab A, Rahideh T, Hosseini P, Taheri MM. The effects of ginger on fasting blood sugar, hemoglobin A1c, apolipoprotein B, apolipoprotein AI and malondialdehyde in type 2 diabetic patients. Iranian journal of pharmaceutical research: IJPR. 2015;14(1):131.
Johnston KL, Clifford MN, Morgan LM. Coffee acutely modifies gastrointestinal hormone secretion and glucose tolerance in humans: glycemic effects of chlorogenic acid and caffeine. Am J Clin Nutr. 2003;78(4):728-33.
van Dijk AE, Olthof MR, Meeuse JC, Seebus E, Heine RJ, van Dam RM. Acute effects of decaffeinated coffee and the major coffee components chlorogenic acid and trigonelline on glucose tolerance. Diabetes care. 2009;32(6):1023-5.
Annette M. 7 Ways Your Body Benefits from Lemon Water USA: HealthLine; 2015 [Available from: http://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-lemon-water.
Shimoda H, Seki E, Aitani M. Inhibitory effect of green coffee bean extract on fat accumulation and body weight gain in mice. BMC Complement Altern Med. 2006;6:9.
Cho AS, Jeon SM, Kim MJ, Yeo J, Seo KI, Choi MS, et al. Chlorogenic acid exhibits anti-obesity property and improves lipid metabolism in high-fat diet-induced-obese mice. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association. 2010;48(3):937-43.
Liu K, Zhou R, Wang B, Chen K, Shi LY, Zhu JD, et al. Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2013;98(2):340-8.
Thom E. The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweight and obese people. The Journal of international medical research. 2007;35(6):900-8.
Hemmerle H, Burger HJ, Below P, Schubert G, Rippel R, Schindler PW, et al. Chlorogenic acid and synthetic chlorogenic acid derivatives: novel inhibitors of hepatic glucose-6-phosphate translocase. Journal of medicinal chemistry. 1997;40(2):137-45.
Suzuki A, Kagawa D, Ochiai R, Tokimitsu I, Saito I. Green coffee bean extract and its metabolites have a hypotensive effect in spontaneously hypertensive rats. Hypertension research : official journal of the Japanese Society of Hypertension. 2002;25(1):99-107.
Watanabe T, Arai Y, Mitsui Y, Kusaura T, Okawa W, Kajihara Y, et al. The blood pressure-lowering effect and safety of chlorogenic acid from green coffee bean extract in essential hypertension. Clinical and experimental hypertension (New York, NY : 1993). 2006;28(5):439-49.
Sato Y, Itagaki S, Kurokawa T, Ogura J, Kobayashi M, Hirano T, et al. In vitro and in vivo antioxidant properties of chlorogenic acid and caffeic acid. International journal of pharmaceutics. 2011;403(1-2):136-8.