کلمات کلیدی: تغذیه مناسب آلزایمر ، فراموشی ، آلزایمر ، دمانس ، درمان آلزایمر ، آلزایمر چیست ، آلزایمر در جوانی ، علائم آلزایمر
آلزایمر یک اختلال مغزی است که با از دست دادن حافظه مشخص میشود. علل آلزایمر و دمانس مختلف هستند اما افزایش سن، سیگار، سابقه خانوادگی، دیابت، بیماری قلبی عروقی و دریافت کم اسید فولات و ویتامینهای گروه B از علل اصلی هستند.
کمبود حافظه، فراموشی، گیجی و اختلال شناختی از علائم آزایمر و دمانس هستند. تشخیص آلزایمر و دمانس با تکنیکهای تصویربرداری است. دارودرمانی آلزایمر شامل داروهایی است که سطح برحی ترکیبات مهم در بیماری را در مغز در سطح نرمال نگه میدارند و همچنین درمان بیماری زمینه ای از جمله دیابت، فشار خون، بیماری قلبی، چربی خون و بیماری تیروئیدی مهم هستند.
تغذیه و رژیم درمانی در آلزایمر نقش بسیار پررنگی دارند چراکه میتوانند باعث پیشگیری و یا مانع از پیشرفت آلزایمر و دمانس شوند. وزن ایده آل،رژِمهای DASH، رژیک گیاهخواری، رژیم مدیترانه ای و رژیم ضد التهابی در این بیماران اثرات مثبتی دارد.
مصرف کافی آب و مایعات، سبزیجات، امگا3، ورزش و برخی مکملها مانند ویتامینهای گروه B، اسید فولیک،ویتامین D، ویتامین E و آهن از سایر نکات تغذیه ای در این بیمارن است.
رژیمهای تغذیه ای و مصرف مکملها تحت نظر متخصص تغذیه صورت گیرد.
دکتر مینا عبدالهی
آلزایمر و دمانس اختلال عصبی هستند که طی آن بخشی از عملکرد مغز تحت تاثیر قرار گرفته و با اختلالات شناختی مختلف و از دست رفتن حافظه مشخص میشود. بیماری آلزایمر میباشد که میتواند بار اجتماعی – اقتصادی فراوانی را به همراه داشته باشد.
زنان بیشتر از مردان به آلزایمر مبتلا میشوند و سرعت پیشرفت بیماری در آنها بیشتر است.
اصلی ترین علت افزایش سن میباشد. سایر عوامل شامل موارد زیراست:
سابقه خانوادگی، دریافت پایین اسید فولیک که عمدتا در سبزیجات یافت میشود، مونث بودن، بیماری قلبی عروقی، دیابت، ضربه به سر، سندروم داون و سطح پایین تحصیلات.
علائم بیماری آلزایمر شامل از دست دادن حافظه، گیجی، عدم قدرت تصمیم گیری و اختلالات شناختی میباشد.
در صورت پیشرفت بیماری، اختلال تکلم و بلع بیمار دچار مشکل میشود.
برای تشخیص قطعی آلزایمر و دمانس علاوه بر بررسی علائم بالینی و سابقه خانوادگی، از سی تی اسکن، ام آر آی (MRI) استفاده میشود. همچنین بررسی از جهت ابتلا به افسردگی، کمبود ویتامین B12 و اسید فولیک و کم کاری تیروئید اهمیت دارد.
کلمات کلیدی:
تغذیه مناسب آلزایمر ، فراموشی ، آلزایمر ، دمانس ، درمان آلزایمر ، آلزایمر چیست ، آلزایمر در جوانی ، آلزایمر زودرس
در درمان دارویی آلزایمر و دمانس درمان بیماری همراه مانند کم کاری تیروئید، بیماری قلبی عروقی، خصوصا دیابت و مقاومت به انسولین چراکه قند خون بالا میتواند سبب تخریب مغز شود، بسیار مهم است.
در این بیماران معمولا داروهایی که باعث حفظ استیل کولین در مغز میشوند و داروهایی که فعالیت گلوتامات را در مغز مهار میکنند استفاده میشود که پیشرفت بیماری را کند میکنند.
تجویز و تشخیص توسط پزشک متخصص بایستی صورت گیرد. درمان شامل مصرف آسپرین، داروهای کاهنده کلسترول و فشار خون و درمان بیماری قلبی در صورت ابتلا میباشد.
هرچند آلزایمر یک بیماری مربوط به مغز میباشد اما سلامت قلب نیز میتواند بر بروز آن اثر گذار باشد به طوری که داشتن فشار خون و کلسترول بالا میتواند خطر آلزایمر و دمانس را افزایش دهد و سن ابتلا را کاهش دهد.
افراد سیگاری ، مبتلا به دیابت و فشار خون بالا در معرض سکته قلبی و مغزی میباشند همچنین احتمال بروز آلزایمر در 25 سال آینده برای این افراد بسیار بالا میباشد. بنابراین تغذیه و رژیم درمانی در آلزایمر نقش بسیار مهمی دارد تا بتواند از این بیماری پیشگیری کند.
چاقی و سوءتغذیه هر دو به عنوان عوامل خطر برای آلزایمر شناخته شده اند. داشتن وزن مناسب در میانسالی میتواند اثرات محافظت کننده ای بر آلزایمر در سالمندی داشته باشد.
همچنین کاهش وزن زیاد و سوءتغذیه شدید به دلیل تاثیر بر وضعیت تغذیه و کمبود ریز مغذیهای ضروری برای سلولهای مغزی، سرعت کاهش عملکرد شناختی را افزایش دهد. برخی از انواع رژیمهای متعادل که در بیماران آلزایمری توصیه میشوند عبارتند از:
رژیم DASH، رژیم مدیترانه ای و رژیم ضد التهابی
اما بخاطر داشته باشید این رژیمها حتما باید توسط متخصص تغذیه تنظیم گردد تا از کمبودها و عوارض احتمالی جلوگیری شود.
کلمات کلیدی:
تغذیه مناسب آلزایمر ، فراموشی ، آلزایمر ، دمانس ، درمان آلزایمر ، آلزایمر چیست ، آلزایمر در جوانی ، آلزایمر زودرس
قندهای ساده که در شیرینی و شکلات و نوشابهها به مقدار فراوان وجود دارند و همینطور فروکتوز موجود درآنها ارتباط شناخته شده ای با آلزایمر دارند لذا مصرف آنها را محدود کنید.
کلمات کلیدی:
تغذیه مناسب آلزایمر ، فراموشی ، آلزایمر ، دمانس ، درمان آلزایمر ، آلزایمر چیست ، آلزایمر در جوانی ، آلزایمر زودرس
ماهیهای چرب مانند سالمون، ساردین و خال مخالی که منابع اصلی امگا3 به عنوان غذاهای مفید برای مغز شناخته شده اند و دارای اثرات مثبت در سلامت و عملکرد شناختی افراد میباشند. مصرف حداقل هفته ای 3-2 بار و یا مصرف مکمل آنها توصیه میشود.
سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج و کلم بروکلی که سرشار از اسید فولیک (ویتامین B9) سرعت از دست دهی حافظه را کاهش میدهند.
اسید فولیک، ویتامین B6 و B12 نقش پیشگیری کننده در آلزایمر دارند.
افراد مبتلا به بیماریهای شناختی دارای سطوح کمتری از ویتامین D نسبت به افراد سالم دارند و زنانی که دچار کمبود ویتامین D میباشند در سالمندی احتمال بروز بیماری آلزایمر در آنها بیشتر میباشد.
به کند شدن پیشرفت آلزایمر کمک میکند. مکملیاری با ویتامین E در دوزهای بالا تر از 100 واحد توصیه نمیشود.
مولتی ویتامین ترجیحا با دورهای بالاتر ویتامین B1 و فولیک اسید توصیه میشود.
کلمات کلیدی:
تغذیه مناسب آلزایمر ، فراموشی ، آلزایمر ، دمانس ، درمان آلزایمر ، آلزایمر چیست ، آلزایمر در جوانی ، آلزایمر زودرس
ارزیابی کمبود آهن و مکمل آهن در صورت لزوم توصیه میگردد.
استفاده از پروبیوتیکها و پرهبیوتیک مهم میباشد و مصرف لبنیات حاوی آنها توصیه میشود.
ماده فعال زردچوبه که درای اثرات ضد التهابی و درمانی و پیشگیری کننده از آلزایمر میباشد.
در مورد نحوه و میزان مصرف آن حتما با کتخصص تغذیه خود مشورت کنید.
مصرف حداقل 2 لیتر یا 8 لیوان مایعات در روز به طور چشمگیری عملکرد شناختی را بهبود میبخشد.
در صورت توانایی بیمار توصیخ میشود حداقل روزی 10 دقیق پیاده روی یا نرمش کند.
ورزش به بهبود عملکرد شناختی و حافظه بیمار کمک میکند.
برای دریافت رژیم آلزایمر و دمانس و مکملهای آن کلیک کنید .
کلمات کلیدی:
تغذیه مناسب آلزایمر ، فراموشی ، آلزایمر ، دمانس ، درمان آلزایمر ، آلزایمر چیست ، آلزایمر در جوانی ، آلزایمر زودرس