نعناع گیاهی است علفی و چند ساله که علاوه بر ساقه زیر زمینی که گیاه را در خاک مستقر میسازد دارای ساقه هوایی نیز هست. در محل گرههای ساقه که در تماس با زمین است ریشههایی خارج شده که ساقه جدید را درست میکند. بنابراین اگر شما فقط یک ساقه نعناع در باغچه خود بکارید به زودی تمام باغچه شما پر از نعناع میشود.
گلهای آن بسته به نوع نعناع ممکن است قرمز ، ارغوانی یا سفید باشد. نعناع در مناطق معتدل و آفتابگیر به خوبی رشد میکند (۱).
نعناع از قدیمالایام به عنوان یگ گیاه معطر و اشتها آور و برای ناراحتیهای دستگاه گوارش بکار رفته است . بقراط پدر علم طب از نعناع در نوشتههای خود یاد کرده است. در قرون وسطی از نعناع در معالجه بیماریها و برای التیام زخمها و درمان درد گزیدگی زنبور و سگ هار استفاده میشد (۱).
نعناع دارای مادهای به نام منتول میباشد که ایجاد احساس خنکی در دهان میکند. مقدار منتول در نعناع بسته به نوع آن از ۳۵% تا ۵۵% تغییر میکند که البته اگر نعناع دیر کنده شود مقدار منتول آن تا حدود ۳۰% پائین میآید (۱).
نعناع به عنوان یه ترکیب نام آشنا در بسیاری از شامپوها مورد استفاده قرار میگیرد. ترکیب نعناع در شامپو منجر به افزایش حس تازگی و نرمی مو شده، همچنین برطرف کننده شوره سر و تقویت کننده جریان خون فولیکولهای مو میباشد. علاوه بر پاکسازی سلولهای مرده از پوست سر، نعناع با اتصال به فولیکولهای مو منجر به تقویت ساخت پروتئین مو میشود (۳, ۴).
منتول موجود در نعناع منجر به احساس تازگی و پاکیزگی درمجرای بینی شده و میتواند موکوز موجود در بینی را تجذیه کرده و در التهاب های بینی و آلرژی ها مجرای تنفسی را باز نگه دارد. از این خاصیت نعناع در بهبود عملکرد تنفسی حین ورزش نیز میتوان استفاده کرد (۵).
خواص خنک کنندگی نعناع میتواند بسیار تسکین دهنده باشد. نعناع به عنوان مرهم پوستی برای کهیر، گزیدگیها، خارش و برخی از سموم گیاهی استفاده میشود (۳).
نعناع کاربرد فراوانی در خمیر دندانها و دهان شویهها دارد. علاوه بر خاصیت خنک کنندگی و ایجاد حس تازگی و افزایش ترشح بزاق در دهان نعناع می تواند به عنوان یک میکروب کش قوی در دهان عمل کرده و از پوسیدگی های دهانی جلوگیری کند (۶).