کلمات کلیدی : ظروف غذایی ، ظرف کیک ، ظرف مسی ، ظرف تفلون ، ظرف ملامین ، ظرف چدن ، پیرکس ، ظرف پلاستیکی ، ظرف غذا
مزایا و معایب ظروف غذایی
جنس ظروف!
نوع ظرف در طعم و مزهی غذا اثر بسزایی دارد!
همچنان كه طعم و مزهی غذا در سلامتی انسان نقش عمدهای دارد و می تواند شخص را بیمار کرده و یا از بیماریها پیشگیری نماید.
انواع ظروف غذایی : مزایا و معایب
▰ظروف سفالین
▰ظروف لعابی
▰ظروف چینی
▰ظروف مسی
▰ظروف چدنی
▰ظروف سنگی
▰ظروف بلورین (پیرکس)
▰ظروف ملامین
▰ظروف آلومینیومی و روی
▰ظروف تفلون
▰ظروف پلاستیکی
ظروف سفالی
- سنخیت كاملی با بدن انسان از لحاظ عناصر سازنده
- عطر و طعم مطلوب غذا (افزایش اشتها)
- پخت راحت و سریع غذا
- انتقال دما مناسب به تمام غذا
- عدم ترکیب مواد غذایی با ترکیبات تشکیل دهنده ظروف
ظروف لعابی
- کیفیت خوب
- عدم اضافه شدن مواد موجود در ظرف به غذا
- مخصوص پخت با شعله کم
- افزایش طعم غذا و افزایش اشتها (تاثیرات روحی روانی به علت نوع کانی موجود در رنگ لعاب: کانی کرندون)
- از دست رفتن لعاب به مرور زمان (چدنی لعابی)
- شکستگی و ترک (گلی لعابی)
ظروف چینی
- عدم کاربرد در طبخ غذا (صرفا جهت سرو غذا استفاده می شود)
- از نظر تاثیرات بر سلامتی ایمن میباشد (عدم انتقال مواد موجود در ظرف به غذا)
- تحریک اشتها هنگام سرو
- نگهداری مناسب طعم و بو غذا
- شستشوی آسان
ظروف مسی
- انتقال مناسب حرارت حین پخت (طبخ مواد غذایی که نیاز به دم کردن دارند)
- استفاده در طبخ غذا در مقادیر زیاد
- قابلیت ایجاد اکسیداسیون روی ظروف (رنگ سبز)، تولید اکسید مس (سمی)
- انتقال مس به غذا در صورتی از بین رفتن روکش قلع (امکان مسمویت با مس در صورت اسیدی بودن غذا)
ظروف چدنی
- ظرف مناسب سرخ کردن
- انتقال مناسب و سریع دما
- عدم انتقال مواد از ظروف به غذا (نوع لعاب دار)
- انتقال آهن به غذا در مقادیر قابل توجه (نوع ساده) (وابسته به مقدار آب، اسیدیته غذا، نوع مواد غذایی و زمان پخت و کهنه یا نو بودن ظروف)
- مناسب برای افراد کم خون(نوع بدون لعاب)
- تاثیرات منفی در افراد مبتلا به تالاسمی و هموکروماتوز (نوع بدون لعاب)
ظروف سنگی
- ظرف مناسب طبخ گوشت و خورشت
- نگهداری طعم و بو مطبوع غذا
- پخت سریع غذا
- بهترین نوع : سنگ سیاه بدون رگه سفید
- عدم ترکیب مواد موجود در ظرف با مواد غذایی
- عدم تحمل شعله مستقیم
ظروف بلورین (پریکس)
- کاربرد در درجه حرارت های پایین
- مناسب مایکروفر و فر در درجه حرارت کم
- حساس به تماس مایعات سرد با ظرف هنگام داغ بودن
- انتقال دما به تمام قسمت های ظرف (دستگیره ها)
- مناسب برای نگهداری مواد غذایی و سرو غذا
ظروف ملامین
- بهداشت کم، انتقال مواد شیمیایی آروماتیک به غذا حتی در دماهای پایین
- تجمع میکروب در نواحی مخدوش شده ظرف
- مناسب برای سرو غذا
- عدم کاربرد در طبخ غذا
ظروف غذایی آلومینیومی و روی
- عدم قابلیت استفاده پخت بسیاری از مواد غذایی (بخاطر حالت اسیدی غذا)
- استفاده از قاشق چوبی جهت کاهش انتقال آلومینیوم به غذا (وابسه به اسیدیته غذا و زمان پخت)
- آلومینیوم: (كندی ذهن و شعور و مسمومیت)
- مقدار انتقال روی به غذا در ظروف رویی قابل چشم پوشی است.
ظروف استیل
- انتقال سریع حرارت
- عدم کاربرد در پخت غذاهای دم کشیدنی
- مناسب طبخ خورشت ها
- از نظر روانی ظاهر خوبی ندارند (تداعی کننده محیط بیمارستانی، کاهش دهنده اشتها)
کلمات کلیدی : ظروف غذایی ، ظرف کیک ، ظرف مسی ، ظرف تفلون ، ظرف ملامین ، ظرف چدن ، پیرکس ، ظرف پلاستیکی ، ظرف غذا
ظروف تفلون
- انتقال پلی تترا فلوئورو اتیلن به غذا
- انتقال مواد در دماهای بالا و زمان پخت طولانی مدت
- با گذشت زمان به ظروف آلومینیومی تبدیل می شوند
polytetrafluoroethylene &
Perfluorooctanoic acid ←
افزایش ریسک برخی سرطان ها
(مطالعات انسانی و سلولی)
ظروف پلاستیکی
- انتقال مواد شیمیای مختلف به غذا حتی در درجه حرارت پایین
- مناسب جهت نگهداری غذاهای غیر مایع و سرد مانند سبزیجات خورد شده یا میوه
- ایجاد آلرژی در کودکان
تاثیر برخی آلودگی ها ناشی از ظروف غذایی بر سلامتی
حلال ها (بنزن، تولئن،….)
از این حلالها در تهیه ظروف پلاستیکی استفاده میشود. در دماهای بالا وارد غذا می شود.
اثرات:
سقط جنین (افزایش ریسک) ، سردرد ، کاهش اشتها
سرطان زایی (لوکمی در مواجهه بالا)، آنمی آپلاستیک، کاهش وزن تولد (تولوئن)، ناهنجاری مادرزادی (تولوئن)
فیتالات (Phthalates)
این مواد در بسیاری از وسایل مصرفی پلاستیکی از جمله ظروف پلاستیکی وجود دارد.
اثرات:
کاهش مردانگی در پسران ، کاهش فاصله کانونی چشم نوزاد تازه متولد شده، کاهش زمان بارداری، اختلال رشد عصبی در دختران
بیس فنول آ (Bisphenol A)
این ماده در بسیاری از وسایل مصرفی پلاستیکی از جمله ظروف پلاستیکی وجود دارد. انتقال آن در درجه حرارت پایین نیز وجود دارد.
اثرات:
افزایش ریسک سقط جنین، افزایش بیش فعالی در کودکان دختر، اختلال عملکرد تیروئید، اختلالات گسترده هورمونی، کاهش سن جنینی، مقاومت به انسولین، دیابت، چاقی
Perfluorochemicals
منبع اصلی آن ظروف تفلون و هر ظروفی که لایه نچسب دارند می باشد.
اثرات:
کاهش وزن تولد، افزایش ریسک برخی از سرطان ها
منابع
کلمات کلیدی : ظروف غذایی ، ظرف کیک ، ظرف مسی ، ظرف تفلون ، ظرف ملامین ، ظرف چدن ، پیرکس ، ظرف پلاستیکی ، ظرف غذا
- https://www.livestrong.com/article/430746-is-it-safe-to-cook-in-copper-pots/
- https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/teflon-and-perfluorooctanoic-acid-pfoa.html
- Mahan LK, Raymond JL. Krause’s food & the nutrition care process-e-book. Elsevier Health Sciences; 2016 May 17.
- https://www.ilo.org/caribbean/projects/WCMS_250196/lang–en/index.htm
- https://www.cdc.gov/biomonitoring/pdf/Pthalates_FactSheet.pdf
- کتاب خلاصه ۱۵ روز تا سلامتی نوشته جمشید خدادادی