به در کتب طب سنتی ایران با نام «سفرجل» آورده شده و دارای ۳ نوع میوه است که خواص کلی اقسام آن عبارت است از:
مقوی اما دیر هضم است. هم مصرف خوراکی و هم بوئیدن میوه آن، موجب ایجاد حس نشاط و تقویت قلب و مغز میگردد. بوئیدن به موجب رفع حالت تهوع و استفراغ میگردد و خوردن آن موجب تقویت معده و دهانه ورودی آن شده و از صعود بخارات معدی به سمت بالا و ایجاد بدبویی دهان جلوگیری میکند. به خام دیرهضم بوده و به کندی از معده عبور کرده و به شدت موجب یبوست مزاج میگردد (۱, ۲).
طبیعت آن در گرمی و سردی، نزدیک به اعتدال است و در ایجاد نشاط و تقویت قوای قلبی و مغزی قویتر از دیگر انواع عمل میکند.
دارای طبیعت سرد در درجه اول و خشک در درجه دوم است و در تقویت معدههای گرم، قویتر از نوع شیرین عمل میکند. عصاره آن در رفع تشنگی و استفراغ مکرر مفید است و ادرارآور خوبی نیز هست.
در گرمی و سردی، معتدل و در درجه دوم خشک است. خواص آن مشابه دو نوع دیگر است و زیادهروی در مصرف آن موجب بروز سکسکه میگردد (۱, ۲).
میوه به علاوه بر مزه مطبوع دارای ویتامین C، روی، پتاسیم، مس، آهن و فیبر رژیمی میباشد. علاوه بر این دارای آنتی اکسیدان های مفید برای سلامتی از قبیل پروسیانیدین ها، کاتچین، اپیکاتچین، لیمونن و برخی دیگر از آنتی اکسیدانها میباشد (۳, ۴).
ترکیبات آنتی اکسیدانی این میوه (پروسیانیدین ها، کاتچین، اپیکاتچین، لیمونن و برخی دیگر از آنتی اکسیدانها) منجر به افزایش متابولیسم انرژی شده و فیبر موجود در آن عملکرد دستگاه گوارش را تقویت کرده و از طرق مختلفی در روند کاهش وزن موثر است (۶).
آنتی اکسیدانها موجود در به از طریق تاثیر بر آنزیم های گوارشی مانند آلفا گلوکوزیداز و لیپاز پانکراسی باعث کاهش هضم و جذب کربوهیدرات و چربی موجود در غذا بدون ایجاد عوارض می شوند. همچنین این مواد مفید برای سلامتی با فعال کردن آنزیم های موجود در متابولیسم چربی ها از جمله لیپاز حساس به هورمون منجر به افزایش سوخت وساز چربی در بدن می شوند.
میوه به در هر ۱۰۰ گرم حاوی حدودا ۲ گرم فیبر می باشد. یک عدد از این میوه حدود ۱۰ درصد فیبر مورد نیاز بدن در طی روز را تامین میکند. فیبر غالب موجود در میوه به از نو ع فیبر های محلول در آب (پکتین) می باشد. در صورت مصرف میوه قبل از غذا ،فیبر محلول آب را جذب کرده و در معده احساس پری را ایجاد می کند و این ویژگی موجب افزایش حس سیری در فرد می شود.
فیبرهای محلول در صورت اتصال با آب در معده، تخلیه محتویات معده به روده را نیز به تاخیر انداخته و از این طریق نیز موجب تداوم حس سیری در فرد می شوند. علاوه بر این مصرف مواد غذایی فیبردار قبل از غذا و جویدن آنها یک نوع پیام غذا خوردن کاذب به مغز ارسال کرده و موجب تسریع در پیدایش حس سیری در فرد می شود. فیبر ها همچنین با اتصال به اسیدهای صفراوی موجب کاهش هضم و جذب چربی ها شده و همچنین مصرف کلسترول در بدن را برای ساخت اسیدهای صفراوی افزایش می دهند. تمامی این اثرات در راستای خواص کاهش وزنی میوه به عمل می کنند.
ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در به میتواند مواد مضر موجود در بدن به نام رادیکالهای آزاد را بی اثر کند. این ویژگی می تواند به تقسیم و تمایز سلول ها در جهت صحیح کمک کند و از سرطانی شدن آنها جلوگیری کند (۵).
فیبر رژیمی میوه علاوه بر بهبود عملکرد دستگاه گوارش برای بسیاری از بیماری های دستگاه گوارش از جمله بیماریهای التهابی روده، انواع مختلفی از سرطانهای گوارشی و دیورتیکولیت مفید است (۴, ۷).
آنتی اکسیدانهای موجود در میوه به منجر به حذف بسیاری از عوامل مضر برای سلامت پوست شده و از این طریق در بهبود چین و چروک پوستی، حذف لکه های پوستی و در محافظت از پوست در برابر اشعه ماورابنفش نقش ایفا میکند (۸).
پتاسیم موجود در به با شل کردن عروق و تنظیم انقباض عروقی به جریان بهتر خون در عروق کمک کرده و فشارخون را تنظیم میکند (۹). علاوه بر این به از طریق بهبود سطوح چربیهای خونی میتواند از بسیاری از بیماریهای قلبی عروقی مانند سکته، نارسایی احتقانی قلب و بیماری های عروق قلبی جلوگیری کند (۶).
از دیر باز میوه به به شکل صورت موضعی برای درمان درماتیت آتوپیک که یک نوع آلرژی با تظاهرات پوستی است استفاده میشده است. علاوه بر این مقدار زیاد ویتامین C آن میتواند در تنظیم التهاب و عملکردهای سیستم ایمنی و تعداد گلبولهای سفید موثر باشد (۱۰, ۱۱).
محتوای مواد معدنی به برای خون سازی مفید است. تنظیم خون رسانی به فولیکولهای مو از طریق تقویت خون سازی و تنظیم گردش خون به رشد بهتر فولیکولهای مو کمک میکند (۱۲).