کلمات کلیدی: نوشابه، آبمیوه، کالری، دیابت، فشار خون، بیماری قلبی، کلسترول، چاقی، افزایش وزن، کاهش وزن، لاغری، کنترل وزن، کربوهیدرات، قند
آب میوه به طور کلی سالم و بسیار برتر از نوشابه شیرین تلقی می شود. بسیاری از سازمانهای بهداشتی با صدور بیانیه های رسمی مردم را به کاهش مصرف نوشیدنی های شیرین تشویق می کنند و چندین کشور تا بستن مالیات بر نوشیدنی های شیرین پیش رفته اند.
با حال برخی از افراد معتقدند كه آب میوه سالم نیست و به اندازه نوشابه شیرین برای سلامتی شما مضر است. توضیحاتی که در زمینه مقایسه آب میوه و نوشابه در زیر می دهیم بر اساس آخرین شواهد علمی می باشد.
هر دو سرشار از قند هستند. یکی از دلایل عمده ای که برخی از افراد آب میوه را مانند نوشابه قندی ناسالم می دانند محتوای قند این نوشیدنی ها است.
نوشابه و آب میوه در هر لیوان (240 میلی لیتر) حدود 110 کالری و 20-26 گرم قند دارند. تحقیقات بیشماری ارتباط بین نوشیدنی های شیرین و خطر بالاتر بیماری هایی مانند دیابت نوع 2، سندرم متابولیک، فشار خون بالا، بیماری های قلبی و مرگ زودرس را نشان می دهند.
به دلیل محتوای شکر مشابه آبمیوه ها و نوشابه ها، پیشنهاد می شود که باید از مصرف آبمیوه و نوشابه به میزان مساوی جلوگیری کرد.
با این حال بعید است نوشابه و آب میوه اثرات مشابهی بر سلامتی شما داشته باشند. عنوان مثال نوشابه به طور وابسته به دوز و با افزایش مصرف خطر ابتلا به بیماری را افزایش می دهد. این بدان معناست که هرچه نوشابه بیشتری بنوشید خطر ابتلا به بیماری بیشتر می شود- حتی اگر فقط مقادیر کمی بنوشید.
از طرف دیگر نوشیدن مقادیر کم آبمیوه به طور خاص کمتر از 5 اونس (150 میلی لیتر) در روز، ممکن است خطر ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی را کاهش دهد. به نظر می رسد فقط مصرف بیشتر برای سلامتی مضر است.
آب میوه و نوشابه حاوی مقادیر مشابه قند هستند. با این حال نوشابه بدون توجه به میزان مصرف برای سلامتی مضر است در حالی که آب میوه فقط در صورت نوشیدن زیاد خطر بیماری را افزایش می دهد. |
آب میوه و نوشابه شیرین ممکن است خطر افزایش وزن را بیشتر کنند. به این دلیل که هر دو سرشار از کالری و در عین حال کم فیبر هستند.
فیبر یک ماده مغذی است که به کاهش گرسنگی و احساس سیری کمک می کند. از ین رو بعید است کالری مصرفی از نوشابه یا آب میوه به اندازه تعداد کالری مصرفی از یک ماده غذایی غنی از فیبر با همان مقدار قند (مانند یک قطعه میوه) احساس سیری ایجاد کند.
همچنین نوشیدن کالری های دریافتی به جای خوردن آنها ممکن است خطر افزایش وزن شما را افزایش دهد. کارشناسان معتقدند این احتمال وجود دارد زیرا اکثر مردم این کالری های مایع را با خوردن کالری کمتر از غذاهای دیگر جبران نمی کنند.
همانطور که گفته شد فقط دریافت کالری بیشتر از میزان نیاز منجر به افزایش وزن می شود. بنابراین ذکر این نکته مهم است که مصرف مقادیر کمی نوشیدنی های حاوی کالری به خودی خود منجر به افزایش وزن در اکثر افراد نخواهد شد.
آب میوه و نوشابه سرشار از کالری و در عین حال فیبر کم هستند و باعث اختلال در کاهش گرسنگی و احساس سیری در شما می شوند. همچنین ممکن است منجر به دریافت کالری بیش از حد شده و باعث افزایش وزن شود. |
آب میوه حاوی ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات مفیدی است که نوشابه شیرین فاقد آن است. برخلاف تصور عمومی نصف لیوان (120 میلی لیتر) آب میوه به اندازه یک میوه تازه، ویتامین ها و مواد معدنی از جمله آهن، پتاسیم، منیزیم و ویتامین های گروه B را دارا می باشد.
به خاطر داشته باشید که بسیاری از مواد مغذی با گذشت زمان تخریب می شوند. بنابراین آب میوه تازه احتمالاً حاوی ویتامین و مواد معدنی بالاتری نسبت به سایر انواع آب میوه است. آب میوه ها دارای مقدار مواد مغذی بالاتری نسبت به نوشابه شیرین هستند.
آب میوه ها همچنین حاوی ترکیبات گیاهی مفیدی مانند کاروتنوئیدها، پلی فنول ها و فلاونوئیدها هستند که می توانند به خنثی سازی رادیکال های آزاد کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش دهند.
این امر ممکن است توضیح دهد که چرا انواع مختلف آب میوه ها با فواید سلامتی در ارتباط هستند از بهبود ایمنی و عملکرد مغز گرفته تا کاهش التهاب، فشار خون و سطح کلسترول LDL (کلسترول بد). با این حال در صورتی این مزایای سلامتی حاصل می شوند که آبمیوه کمتر از 150 میلی لیتر در روز مصرف شود.
آب میوه سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی مفید است که نوشابه فاقد آن است. مصرف منظم مقادیر کمی آب میوه با سلامتی مرتبط است. |
آب میوه و نوشابه از برخی جنبه ها مشابه و در برخی موارد بسیار متفاوت هستند. هر دو فیبر پایینی دارند. در صورت مصرف زیاد، هر دو با افزایش خطر چاقی و بیماریها مانند دیابت نوع 2 و بیماری قلبی در ارتباط هستند.
با این حال برخلاف نوشابه شیرین، آب میوه حاوی انواع ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی مفید است که شما را از بیماری محافظت می کند. بنابراین اگر به مقدار کم مصرف شود دارای اثرات سلامتی می باشد.