کلمات کلیدی: کم کاری تیروئید، رژیم درمانی تیروئید، هاشیماتو، گواتروژن، متابولیسم، کاهش وزن، لاغری، ید، سلنیوم، روی، رژیم کم کربوهیدرات، رژیم پرپروتئین، ورزش، خواب
کم کاری تیروئید بیماری است که در آن بدن به اندازه کافی هورمون تیروئید نمی سازد. هورمون های تیروئید به کنترل رشد، ترمیم سلول و متابولیسم کمک می کنند. در نتیجه افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است در میان بسیاری از علائم دیگر احساس خستگی، ریزش مو، افزایش وزنو احساس سرما را نیز تجربه کنند.
کم کاری تیروئید 1-2٪ افراد در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار می دهد و زنان را ده برابر بیشتر از مردان درگیر می کند.
رژیم غذایی بتنهایی کم کاری تیروئید را درمان نمی کنند اما با این حال ترکیبی از مواد مغذی و دارویی مناسب می تواند به بازیابی عملکرد تیروئید کمک کرده و را به حداقل برساند.
در اینجا شواهد علمی بایدها و نبایدهای رژیمی و غذایی در کم کاری تیروئید را بررسی می کنیم.
غده تیروئید یک غده کوچک پروانه ای شکل است که در گردن شما قرار دارد. این غده هورمونهای تیروئیدی که تقریباً بر همه سلولهای بدن تأثیر می گذارند، تولید و ذخیره می کند.
غده تیروئید به دنبال دریافت سیگنالی به نام هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) ، هورمون های تیروئید را در جریان خون آزاد می کند. درصورتیکه که سطح هورمون تیروئید کم باشد، این سیگنال از غده هیپوفیز که در مغز قرار دارد ارسال می شود.
در مواردی که غده تیروئید حتی با وجود مقادیر زیاد TSH نمی تواند هورمون های تیروئید را آزاد کند، کم کاری تیروئید ایجاد می شود. این نوع کم کاری متداول ترین نوع کم کاری تیروئید بوده و کم کاری اولیه گفته می شود.
تقریباً 90٪ کم کاری تیروئید اولیه توسط تیروئیدیت هاشیموتو ایجاد می شود. هاشیماتو یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به غده تیروئید حمله می کند.
دلایل دیگر کم کاری تیروئید اولیه عبارتند از کمبود ید، اختلال ژنتیکی، مصرف برخی از داروها و جراحی که طی آنها بخشی از تیروئید آسیب می بیند.
ممکن است غده هیپوفیز به درستی کار نکند و TSH کافی و کارآمد تولید نکند و در این صورت کم کاری تیروئید ثانویه ایجاد می شود. هورمونهای تیروئید بسیار مهم هستند و به کنترل رشد، ترمیم سلول و متابولیسم کمک می کنند.
متابولیسم شما بر روی دمای بدن و اینکه چه میزان کالری می سوزانید تأثیر می گذارد. به همین دلیل است که افراد مبتلا به کم کاری تیروئید معمولاً احساس سرما و خستگی می کنند و ممکن است به راحتی دچار افزایش وزن شوند.
کم کاری تیروئید بیماری است که در آن غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمی کند. از آنجا که هورمون تیروئید برای رشد، ترمیم و متابولیسم بدن حیاتی است، افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است اغلب احساس سرما و خستگی کنند و به راحتی دچار افزایش وزن شوند. |
هورمون تیروئید به کنترل سرعت متابولیسم کمک می کند. هرچه سرعت متابولیسم بدن بیشتر شود بدن شما در حالت استراحت کالری بیشتری می سوزاند. افراد مبتلا به کم کاری تیروئید هورمون تیروئید کمتری تولید می کنند. این به این معنی است که متابولیسم کندتری دارند و در هنگام استراحت کالری کمتری می سوزانند.
داشتن متابولیسم آهسته خطرات زیادی برای سلامتی به همراه دارد از جمله اینکه سبب ایجاد احساس خستگی می شود، سطح کلسترول خون را افزایش داده و کاهش وزن را دشوار می کند.
برای حفظ وزن در کم کاری تیروئید انجام تمرینات با شدت متوسط تا زیاد توصیه می شود. تمریناتی مانند پیاده روی سریع، دویدن، پیاده روی و قایقرانی.
تحقیقات نشان می دهد که ورزش هوازی با شدت متوسط تا زیاد ممکن است به افزایش سطح هورمون تیروئید کمک کند. این امر به نوبه خود به افزایش سرعت متابولیسم کمک می کند.
افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است از افزایش مصرف پروتئین بهره مند شوند. تحقیقات نشان می دهد که رژیم های غذایی با پروتئین بالاتر به افزایش میزان متابولیسم بدن کمک می کنند.
افراد مبتلا به کم کاری تیروئید معمولاً متابولیسم کندتری دارند. تحقیقات نشان می دهد که ورزش هوازی می تواند به افزایش سطح هورمون تیروئید کمک کند. علاوه بر این خوردن پروتئین بیشتر ممکن است به تقویت سوخت و ساز بدن کمک کند. |
چندین ماده مغذی برای سلامت مطلوب تیروئید مهم هستند.
ید یک ماده معدنی ضروری است که برای تولید هورمون های تیروئید مورد نیاز است. بنابراین افرادی که دچار کمبود ید هستند ممکن است در معرض کم کاری تیروئید باشند. کمبود ید بسیار شایع است و تقریباً یک سوم جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می دهد.
اگر کمبود ید دارید در نظر داشته باشید حتما نمک یددار به وعده های غذایی خود اضافه کنید یا غذاهای غنی از ید مانند جلبک دریایی، ماهی، لبنیات و تخم مرغ بیشتر بخورید.
نیاز به مصرف مکمل ید نیست زیرا می توانید مقدار زیادی ید از رژیم خود دریافت کنید. برخی مطالعات نشان داده اند که دریافت بیش از حد این ماده معدنی ممکن است به غده تیروئید آسیب برساند.
سلنیوم به فعال سازی هورمون های تیروئید کمک می کند. این ماده معدنی ضروری همچنین دارای مزایای آنتی اکسیدانی است به این معنی که می تواند از غده تیروئید در برابر آسیب مولکول هایی به نام رادیکال های آزاد محافظت کند.
افزودن غذاهای غنی از سلنیوم به رژیم غذایی راهی عالی برای افزایش سطح سلنیوم است. این ترکیبات شامل آجیل، تن ماهی، ساردین و تخم مرغ است.
با این حال از مصرف مکمل سلنیوم خودداری کنید مگر اینکه توسط متخصص تغذیه توصیه شده باشد. مکمل های سلنیوم دوزهای بالایی داشته و ممکن است در مقادیر زیاد سمی باشند.
روی نیز مانند سلنیوم به بدن کمک می کند تا هورمونهای تیروئیدی را فعال کند. مطالعات همچنین نشان می دهد که روی می تواند به تنظیم TSH کمک کند.
کمبود روی در کشورهای پیشرفته نادر است زیرا روی در مواد غذایی به وفور یافت می شود. با این وجود، اگر به کم کاری تیروئید مبتلا هستید باید بیشتر از غذاهای حاوی روی مانند صدف، گوشت گاو و مرغ استفاده کنید.
تحقیقات نشان می دهد که ید، سلنیوم و روی به ویژه برای مبتلایان به کم کاری تیروئید مفید است. با این حال بهتر است از مصرف مکمل های ید و سلنیوم خودداری کنید مگر با توصیه متخصص تغذیه. |
ویزیت آنلاین و دریافت رژیم ویژه کاهش وزن |
چندین ماده مغذی میتوانند به سلامت غده تیروئید آسیب برسانند که به آنها گواتروژن ها گفته می شود. گواتروژن ها ترکیباتی هستند که ممکن است در عملکرد طبیعی غده تیروئید تداخل ایجاد کنند. نام آنها از اصطلاح گواتر گرفته شده است که به غده تیروئید بزرگ شده بر اثر کم کاری تیروئید گفته می شود.
با کمال تعجب، بسیاری از غذاهای رایج حاوی گواتروژن ها هستند از جمله:
سویا: غذاهای تهیه شده از لوبیا سویا
سبزیجات خاص: کلم، کلم بروکلی، کلم پیچ، گل کلم، اسفناج، تربچه، شلغم و غیره
میوه ها و گیاهان نشاسته ای: سیب زمینی شیرین، کاساوا، هلو، توت فرنگی و غیره
مغزها و دانه ها: ارزن، بادام زمینی و غیره
از نظر تئوری افرادی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند باید از مصرف گواتروژن اجتناب کنند. با این حال به نظر می رسد این مسئله فقط در مورد افرادی كه كمبود ید دارند یا مقادیر زیادی گواترژن می خورند باید رعایت شود.
همچنین، پخت و پز مواد غذایی این ترکیبات را غیرفعال می کند. با این حال مصرف متعادل این ترکیبات هیچ مشکلی برای تیروئید ایجاد نخواهد کرد. برای تعیین میزان مجاز مصرف خود با متخصص تغذیه مشورت کنید.
مواد غذایی که ممکن است عملکرد تیروئید را تحت تأثیر قرار دهند گواترژن نامیده می شوند. پخت و پز مواد غذایی این ترکیبات را غیرفعال می کند. با این حال مصرف متعادل این ترکیبات هیچ مشکلی برای تیروئید ایجاد نخواهد کرد. |
خوشبختانه در کم کاری تیروئید لازم نیست از بسیاری از غذاها پرهیز کنید. با این حال غذاهایی که حاوی گواترژن هستند باید به میزان متوسط مصرف و تا حد امکان پخته شوند.
همچنین باید از خوردن غذاهای بسیار فرآوری شده خودداری کنید زیرا معمولاً کالری زیادی دارند و به راحتی باعث افزایش وزن می شوند.
در اینجا لیستی از غذاها و مکمل هایی که باید از آنها اجتناب کنید آورده شده است:
دانه ها: ارزن، بذر خردل
انواع مختلف غذاهای بسیار فرآوری شده: هات داگ، کیک، کلوچه و غیره
مکمل ها: مصرف کافی سلنیوم و ید برای سلامت تیروئید ضروری است اما مصرف بیش از حد هر یک از آنها ممکن است به تیروئید آسیب برساند. فقط در صورت توصیه متخصص تغذیه مجاز به مصرف مکمل هستید.
در اینجا لیستی از غذاهایی که می توانید به میزان متوسط مصرف کنید وجود دارد. این غذاها حاوی گواترژن هستند یا اگر به مقدار زیاد مصرف شوند تحریک کننده هستند.
غذاهای بر پایه سویا: توفو ،تمپه، لوبیا سویا، شیر سویا و غیره
سبزیجات: کلم بروکلی، کلم پیچ، اسفناج، کلم، تربچه، شلغم، کاساوا و غیره
میوه های خاص: هلو، گلابی و توت فرنگی
نوشیدنی ها: قهوه، چای سبز و الکل- این نوشیدنی ها ممکن است غده تیروئید شما را تحریک کنند.
مواد غذایی که ممکن است عملکرد تیروئید را تحت تأثیر قرار دهند گواترژن نامیده می شوند. پخت و پز مواد غذایی این ترکیبات را غیرفعال می کند. با این حال مصرف متعادل این ترکیبات هیچ مشکلی برای تیروئید ایجاد نخواهد کرد. |
گزینه های غذایی زیادی برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید وجود دارد از جمله:
تخم مرغ: تخم مرغ کامل یکی از بهترین غذاهاست زیرا مقدار زیادی ید و سلنیوم در زرده وجود دارد و سفیده آن نیز سرشار از پروتئین است.
گوشت: تمام گوشت ها از جمله گوشت بره، گوشت گاو، مرغ و غیره
ماهی: همه غذاهای دریایی، از جمله ماهی قزل آلا، ماهی تن، میگو و غیره
سبزیجات: همه سبزیجات – سبزیجات خانواده کلم برای خوردن در مقادیر متوسط مناسب هستند به خصوص هنگامی که پخته شوند.
میوه ها: سایر میوه ها از جمله توت، موز، پرتقال، گوجه فرنگی و غیره
غلات و دانه های بدون گلوتن: برنج، گندم سیاه، کینوا، دانه های چیا و دانه های کتان
لبنیات: کلیه محصولات لبنی از جمله شیر، پنیر، ماست و غیره
نوشیدنی ها: آب و سایر نوشیدنی های غیر کافئینه
افرادی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند باید از رژیم غذایی حاوی سبزیجات، میوه ها و گوشت های بدون چربی استفاده کنند. سبزیجات کالری کمی دارند و بسیار سیر کننده هستند که ممکن است از افزایش وزن جلوگیری کند.
افراد مبتلا به کم کاری تیروئید گزینه های غذایی سالم زیادی در دسترس دارند از جمله تخم مرغ، گوشت، ماهی، اکثر میوه ها و سبزیجات، غلات و دانه های فاقد گلوتن، کلیه محصولات لبنی و نوشیدنی های غیرکافئینه. |
به دلیل کم شدن متابولیسم در افراد دچار کم کاری تیروئید، کاهش وزن دشوار است. در اینجا چند نکته برای کمک به حفظ وزن سالم آورده شده است.
هدف این است که هر شب 7-8 ساعت بخوابید. خوابیدن کمتر از این مقدار به افزایش چربی منجر می شود خصوصاً در اطراف ناحیه شکم.
غذا خوردن آگاهانه عبارت است از توجه به آنچه می خورید، دلیل غذا خوردن و سرعت غذا خوردن است و می تواند به شما در ایجاد رابطه بهتر با غذا کمک کند. مطالعات نشان می دهد این امر می تواند به کاهش وزن کمک کند.
یوگا و مدیتیشن به شما کمک می کند استرس خود را کاهش داده و سلامت کلی شما را بهبود می بخشد. تحقیقات نشان می دهد که یوگا می تواند به حفظ وزن سالم کمک کند.
خوردن مقدار کم تا متوسط کربوهیدرات برای حفظ وزن سالم بسیار موثر است. با این حال توصیه می شود از رژیم کتوژنیک خودداری کنید زیرا مصرف بسیار کم کربوهیدرات ممکن است باعث کاهش سطح هورمونهای تیروئید شود.
اگرچه کم کاری تیروئید منجر به افزایش وزن می شود، اما راهکارهای زیادی هستند که می توانند به شما در حفظ وزن سالم کمک کنند. به عنوان مثال استراحت و خواب کافی، خوردن مقادیر کافی پروتئین و تمرین غذا خوردن آگاهانه از جمله راههای موثر هستند. |
کم کاری تیروئید یا تیروئید کم کار یک مشکل سلامتی است که 1-2 درصد از مردم جهان را تحت تأثیر قرار می دهد. کم کاری تیروئید علائمی مانند خستگی، افزایش وزن و احساس سرما و … ایجاد می کند.
خوشبختانه خوردن مواد مغذی مناسب و مصرف دارو می توانند به کاهش علائم و بهبود عملکرد تیروئید کمک کنند. مواد مغذی مفید برای تیروئید عبارتند از ید، سلنیوم و روی. پیروی از یک رژیم غذایی مناسب می تواند علائم شما را به حداقل رسانده و به حفظ وزن سالم کمک کند.
همچنین خوردن غذاهای کامل، فرآوری نشده و پروتئین بدون چربی در رژیم غذایی خود را افزایش دهید.