کلمات کلیدی: کاهش وزن، لاغری، تنظیم وزن، بیماری قلبی، دیابت، سرطان، کاهش اشتها، نمک، سدیم، کلر، گرفتگی عضلات، فشار خون، تعادل آب و مایعات، الکترولیت، پتاسیم، منیزیم، حساسیت به نمک، سرطان معده، هلیکوباکتر، اچ پیلوری، کم نمک، کم سدیم، مرگ و میر، مقاومت به انسولین، تری گلیسیرید، کلسترول خوب، کلسترول بد، چربی، غذاهای آماده، فست فود، رژیم کم کربوهیدرات
نمک یک ترکیب طبیعی است که معمولاً برای چاشنی غذا استفاده می شود. علاوه بر افزایش عطر و طعم غذا، از آن به عنوان نگهدارنده مواد غذایی استفاده می شود و می تواند به جلوگیری از رشد باکتری ها کمک کند.
با این وجود طی چندین دهه گذشته نمک شهرت بدی پیدا کرده است و با بیماری هایی مانند فشار خون بالا، بیماری های قلبی و حتی سرطان معده مرتبط می باشد. در واقع طبق آخرین دستورالعمل های رژیم غذایی توصیه می شود مصرف سدیم را به کمتر از 2300 میلی گرم در روز محدود کنید.
به خاطر داشته باشید که نمک حاوی حدود 40٪ سدیم است، بنابراین این مقدار توصیه شده برابر است با حدود 1 قاشق چای خوری (6 گرم) نمک. با این حال برخی شواهد نشان می دهد که نمک می تواند روی افراد مختلف تاثیر متفاوتی بگذارد و ممکن است به اندازه ای که قبلا تصور می شد، بر بیماری قلبی تأثیر نداشته باشد.
در اینجا می خواهیم بحث کنیم که آیا واقعا نمک برای شما مضر است یا خیر.
نمک که به کلرید سدیم نیز معروف است، ترکیبی است که از حدود 40٪ سدیم و 60٪ کلرید تشکیل شده است. سدیم و کلر دو ماده معدنی هستند که نقش مهمی در سلامتی دارند. غلظت سدیم توسط بدن به دقت تنظیم می شود و نوسانات آن منجر به عوارض جانبی منفی می شود.
سدیم در انقباضات عضلانی نقش دارد و از دست دادن سدیم طی تعریق می تواند باعث گرفتگی عضلات در ورزشکاران شود. سدیم عملکرد عصب را حفظ کرده و هم حجم خون و هم فشار خون را به دقت تنظیم می کند.
از طرف دیگر، کلرید بعد از سدیم دومین الکترولیت فراوان در خون است. الکترولیت ها ترکیباتی در مایعات بدن هستند بار الکتریکی داشته و برای تمامی موراد از تکانه های عصبی گرفته تا تعادل مایعات ضروری هستند.
مقادیر کم کلرید می تواند منجر به وضعیتی به نام اسیدوز تنفسی شود که طی آن دی اکسید کربن در خون جمع شده و باعث اسیدی شدن خون می شود. اگرچه هر دوی این مواد معدنی مهم هستند، اما تحقیقات نشان می دهد که افراد ممکن است به سدیم واکنش های متفاوتی نشان دهند.
برخی از افراد ممکن است تحت تأثیر رژیم غذایی با نمک بالا قرار نگیرند اما برخی دیگر ممکن است با افزایش مصرف سدیم دچار فشار خون یا نفخ شوند. کسانی که این اثرات را تجربه می کنند حساس به نمک در نظر گرفته می شوند و ممکن است لازم باشد میزان مصرف سدیم خود را با دقت بیشتری نسبت به سایرین کنترل کنند.
نمک حاوی سدیم و کلرید است که انقباضات عضلانی، عملکرد عصب، فشار خون و تعادل مایعات را تنظیم می کند. برخی از افراد ممکن است نسبت به دیگران به رژیم غذایی حاوی نمک حساسیت بیشتری نشان دهند. |
برخی شواهد نشان می دهد که افزایش مصرف نمک می تواند با افزایش خطر ابتلا به سرطان معده مرتبط باشد. این امر ممکن است به این دلیل باشد که رشد هلیکوباکتر پیلوری را افزایش می دهد. این باکتری با خطر بالاتر ابتلا به سرطان معده مرتبط است.
یک مطالعه نشان داد که مصرف بیشتر نمک با خطر بالاتر سرطان معده مرتبط است. یک بررسی بزرگ دیگر نشان داد که افرادی که مقدار زیادی نمک مصرف می کنند 68٪ بیشتر از افراد با مصرف نمک کم در معرض خطر ابتلا به سرطان معده هستند.
با این حال توجه به این نکته مهم است که این مطالعات فقط ارتباط بین سرطان معده و مصرف زیاد نمک را نشان می دهند. برای تعیین اینکه آیا رژیم غذایی با نمک بالا در ایجاد آن نقش دارد یا خیر، تحقیقات بیشتری لازم است.
افزایش مصرف نمک با افزایش خطر ابتلا به سرطان معده همراه است، اگرچه برای درک این رابطه تحقیقات بیشتری لازم است. |
فشار خون بالا می تواند فشار بیشتری بر قلب وارد کند و یکی از عوامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی است. چندین مطالعه بزرگ نشان داده است که رژیم کم نمک می تواند به کاهش فشار خون کمک کند، به ویژه در افرادی که فشار خون بالا دارند.
به خاطر داشته باشید که ممکن است برخی افراد نسبت به اثرات نمک بر فشار خون حساسیت بیشتری داشته باشند. کسانی که به نمک حساس هستند با کاهش مصرف نمک کاهش فشار خون بیشتری را تجربه می کنند، در حالی که افرادی که فشار خون معمولی دارند ممکن است خیلی تحت تأثیر قرار نگیرند.
با این حال مشخص نیست که این کاهش فشار خون چقدر می تواند مفید باشد زیرا طبق مطالعات مصرف کم نمک با کاهش خطر بیماری قلبی یا مرگ همراه نبوده است.
مطالعات نشان می دهد که کاهش مصرف نمک ممکن است فشار خون را کاهش دهد، به ویژه در افرادی که به نمک حساس هستند یا فشار خون بالا دارند. |
برخی شواهد نشان می دهند که مصرف زیاد نمک ممکن است با افزایش خطر ابتلا به برخی شرایط مانند سرطان معده یا فشار خون بالا مرتبط باشد.
با وجود این مطالعات زیادی نشان می دهند که رژیم کم نمک بر کاهش خطر بیماری قلبی یا مرگ اثری ندارد. یک بررسی نشان داد که کاهش نمک هیچ تاثیری در کاهش خطر بیماری قلبی یا مرگ ندارد.
یک بررسی دیگر نشان داد که کاهش مصرف نمک خطر مرگ را تحت تأثیر قرار نمی دهد و فقط ارتباط ضعیفی با خطر بیماری قلبی دارد. با این حال تأثیر نمک بر روی خطر بیماری های قلبی و مرگ ممکن است برای گروه های خاصی در نظر گرفته شود.
به عنوان مثال یک مطالعه بزرگ نشان داد که رژیم غذایی کم نمک با کاهش خطر مرگ همراه است اما فقط در افراد دارای اضافه وزن. در همین حال یک مطالعه دیگر در واقع نشان داد که رژیم غذایی کم نمک خطر مرگ را در افراد مبتلا به نارسایی قلبی 159٪ افزایش می دهد.
بدیهی است که تحقیقات بیشتری برای تعیین چگونگی تأثیر کاهش مصرف نمک در جمعیت های مختلف مورد نیاز است. اما به راحتی می توان گفت که کاهش مصرف نمک به خودی خود خطر بیماری قلبی یا مرگ را برای همه کاهش نمی دهد.
مطالعات نشان می دهد که رژیم غذایی کم نمک ممکن است بر کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی یا مرگ در جمعیت عمومی اثری نداشته باشد، اگرچه برخی از گروه های خاص ممکن است پاسخ متفاوتی به میزان دریافت نمک دهند. |
ویزیت آنلاین و دریافت رژیم ویژه کاهش وزن |
اگرچه مصرف زیاد نمک با بیماری های متعددی مرتبط است اما رژیم کم نمک نیز می تواند عوارض جانبی منفی به همراه داشته باشد.
چندین مطالعه نشان داده اند که رژیم های غذایی کم نمک با افزایش سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون ارتباط داشته اند. کلسترول و تری گلیسیرید چربی های خون هستند که می توانند در رگ ها جمع شده و خطر بیماری قلبی را افزایش دهند.
یک مطالعه بزرگ نشان داد که یک رژیم غذایی کم نمک 2.5٪ کلسترول خون و 7٪ تری گلیسیرید خون را افزایش می دهد. مطالعه دیگری همچنین نشان داد که یک رژیم غذایی کم نمک کلسترول LDL (کلسترول بد) را 4.6 درصد و تری گلیسیرید خون را 5.9 درصد افزایش می دهد.
تحقیقات دیگر نشان داده است که محدودیت نمک ممکن است باعث مقاومت به انسولین شود. مقاومت به انسولین منجر به افزایش سطح قند خون و همچنین افزایش خطر دیابت می شود.
رژیم کم نمک همچنین می تواند منجر به بیماری به نام هیپوناترمی یا سدیم پایین خون شود. طی وضعیت هیپوناترمی، بدن به دلیل کمبود سدیم، گرمای بیش از حد یا کمبود آب بدن، آب بیشتری نگه داشته و باعث علائمی مانند سردرد، خستگی، حالت تهوع و سرگیجه می شود.
مصرف کم نمک ممکن است با کم شدن سدیم بدن، افزایش تری گلیسیریدی ا کلسترول خون و خطر بالاتر مقاومت به انسولین همراه باشد. |
برای کاهش دریافت سدیم بمنظور کاهش نفخ شکم یا فشار خون، چندین روش ساده وجود دارد؛ اول از همه، کاهش مصرف سدیم میتواند برای کسانی که علائم مصرف زیاد نمک دارند مفید باشد.
ممکن است فکر کنید که ساده ترین راه برای کاهش سدیم، دور انداختن نمکدان به طور کامل است اما لزوما اینطور نیست. منبع اصلی سدیم در رژیم غذایی در واقع غذاهای فرآوری شده هستند که 77٪ سدیم موجود در رژیم غذایی متوسط را تشکیل می دهند.
پس موثرترین راه در کاهش دریافت سدیم این است که سعی کنید غذاهای فرآوری شده را با غذاهای کامل جایگزین کنید. این کار نه تنها باعث کاهش مصرف سدیم می شود بلکه می تواند به دریافت یک رژیم غذایی سالم و سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و مواد مغذی منجر شود.
اگر می خواهید سدیم مصرفی خود را بیشتر کاهش دهید، پس فست فودها و غذاهای رستورانی را تا حدی فراموش کنید.
انواع سبزیجات کنسرو شده و سوپ های کم سدیم را انتخاب کنید و به غذاهای خود سعی کنید در حد توصیه توصیه شده نمک اضافه کنید.
علاوه بر کاهش مصرف سدیم، عوامل دیگری نیز وجود دارد که می تواند به کاهش فشار خون کمک کند. منیزیم و پتاسیم دو ماده معدنی هستند که به تنظیم فشار خون کمک می کنند. افزایش مصرف این مواد مغذی از طریق غذاهایی مانند سبزیجات برگ دار و لوبیا می تواند به کاهش فشار خون شما کمک کند.
برخی مطالعات نشان داده اند که رژیم کم کربوهیدرات نیز می تواند در کاهش فشار خون موثر باشد. به طور کلی مصرف متوسط سدیم با رژیم غذایی و سبک زندگی سالم، ساده ترین راه برای کاهش برخی از اثرات منفی حساسیت به نمک میباشند.
خوردن غذاهای فرآوری شده کمتر و افزایش مصرف منیزیم و پتاسیم می تواند به کاهش علائم حساسیت به نمک کمک کند. |
دریافت رژیم فوری گیاهخواری ویزیت آنلاین و دریافت رژیم ویژه گیاهخواری |
نمک بخش مهمی از رژیم غذایی است و اجزای آن نقش اساسی در عملکرد بدن شما دارند. با این حال در برخی از افراد، افزایش دریافت نمک ممکن است با شرایطی مانند افزایش خطر ابتلا به سرطان معده و فشار خون همراه باشد.
با این وجود نمک در افراد مختلف بطور متفاوتی تأثیر می گذارد و می تواند منجر به اثرات سوء سلامتی شود. اگر پزشک یا متخصص تغذیه به شما توصیه کرده است که نمک مصرفی خود را کاهش دهید، پس بایستی در مصرف نمک احتیاط کنید.
در غیر این صورت نیاز به محدودیت بیش از حد نمک نیست. چراکه به نظر می رسد تنها کسانی که به نمک حساس هستند یا فشار خون بالا دارند از رژیم کم نمک بهره مند می شوند. برای اکثر افراد مصرف سدیم در حدود یک قاشق چای خوری توصیه شده (6 گرم) در روز ایده آل است.