کلمات کلیدی: میوه، سبزیجات، دیابت، بیماری قلبی، سرطان، کاهش اشتها، کاهش وزن، لاغری، کنترل وزن
اکثر مردم می دانند که میوه و سبزیجات مفید هستند، اما بسیاری از آنها با تفاوت بین آنها آشنا نیستند. از نظر ساختاری، طعم و مواد مغذی، تفاوت های زیادی بین میوه ها و سبزیجات وجود دارد. در اینجا نگاهی دقیق تر به تفاوت میوه ها و سبزیجات و فواید سلامتی آنها خواهیم داشت.
میوه ها و سبزیجات از دو جنبه ی گیاهشناسی و غذایی طبقه بندی می شوند. از دیدگاه گیاهشناسی، میوه ها و سبزیجات بسته به اینکه در کدام قسمت گیه قرار بگیرند، طبقه بندی می شوند.
میوه از گل گیاه رشد می کند، در حالی که سایر قسمت های گیاه تحت عنوان سبزیجات دسته بندی می شوند. میوه ها حاوی دانه هستند، در حالی که سبزیجات ممکن است از ریشه، ساقه و برگ گیاه تشکیل شوند.
از منظر غذایی، میوه ها و سبزیجات بر اساس سلیقه طبقه بندی می شوند. میوه ها به طور کلی طعمی شیرین یا ترش دارند و می توانند در دسرها، میان وعده ها یا آب میوه ها مورد استفاده قرار گیرند. سبزیجات طعم ملایم تر یا شورتری دارند و معمولاً به عنوان بخشی از دسر، سالاد یا غذای اصلی خورده می شوند.
از نظر گیاهشناسی، میوه ها حاوی بذر هستند و از گل گیاه بعمل می آیند، درحالیکه سایر قسمت های گیاه تحت عنوان سبزیجات دسته بندی می شود. در دیدگاه غذایی، میوه ها شیرین محسوب می شوند در حالی که سبزیجات دارای طعم های بیشتری هستند. |
احتمالاً شما بخوبی می دانید کدام ترکیبات میوه و کدام سبزیجات تلقی می گردند. بیایید با هم مرور کنیم. چندین گیاه وجود دارد که از نظر فنی میوه هستند، اما اغلب به دلیل طعم و مزه آنها به عنوان سبزیجات طبقه بندی می شوند؛
گوجه فرنگی شناخته شده ترین و بحث برانگیزترین مثال در این مورد است. از نظر گیاهشناسی در واقع گوجه فرنگی با معیار میوه بودن متناسب تر است. با این حال، هنوز هم به دلیل طعم آنها، معمولاً در رده ی سبزیجات قرار می گیرند.
برخی دیگر از میوه هایی که به اشتباه به عنوان سبزیجات شناخته می شوند عبارتند از: کدو زمستانی، آووکادو، خیار، فلفل، بادمجان، زیتون، کدو تنبل، نخود فرنگی و کدو سبز.
میوه های زیادی وجود دارد که اغلب به اشتباه به آنها سبزیجات گفته می شود، از جمله گوجه فرنگی، آووکادو و خیار. |
گرچه میوه های زیادی وجود دارد که به اشتباه به عنوان سبزیجات شناخته می شوند، اما تعداد کمی از سبزیجات نیز وجود دارد که به عنوان میوه در نظر گرفته می شوند.
در این زمینه، برخی از انواع سبزیجات به طور طبیعی از بسیاری از سبزیجات دیگر طعم شیرین تری دارند و مانند میوه ها در دسرها، پای ها و کمپوت ها مورد استفاده قرار می گیرند. پای سیب زمینی شیرین دسری است که یک نمونه ازین سبزیجات به حساب می آید.
سیب زمینی شیرین علی رغم طعم شیرین، در واقع نوعی سبزیجات ریشه ای است نه میوه ای. مثال های دیگر سبزیجات دارای طعم طبیعی شیرین عبارتند از چغندر، هویج و شلغم.
برخی از سبزیجات طعم شیرینی دارند و ممکن است در محصولات پخته شده و دسرها مورد استفاده قرار گیرند. |
دریافت رژیم فوری گیاهخواری ویزیت آنلاین و دریافت رژیم ویژه گیاهخواری |
میوه ها و سبزیجات از نظر تغذیه ای شباهت های زیادی دارند؛ هر دو دارای فیبر، ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها و ترکیبات گیاهی هستند. همچنین میوه ها و سبزیجات به طور طبیعی دارای سدیم و چربی کمی هستند.
همانطور که انتظار می رود با توجه به طعم شیرینی که میوه ها دارند در مقایسه با اکثر انواع سبزیجات حاوی مقادیر بیشتری از قند و کالری هستند. به عنوان مثال یک لیوان سیب حاوی ۶۵ کالری و ۱۳ گرم شکر است، در حالی که یک لیوان کلم بروکلی فقط ۳۱ کالری و ۲ گرم قند دارد.
در مقایسه با سبزیجات، برخی از انواع میوه ها نیز ممکن است حاوی فیبر بیشتری در هر گرم باشند. محتوای فیبر در هر ۱۰۰ گرم میوه از ۱۵-۲ گرم است، در حالی که همان میزان سبزیجات برگدار ۱.۲-۴ گرم فیبر دارند.
محتوای آب میوه ها و سبزیجات بسیار متغیر است. سبزیجات برگ دار ممکن است از ۸۴-۹۵ درصد آب تشکیل شده باشند، در حالی که میوه ها کمتر و دارای ۶۱-۸۹ درصد آب هستند.
تفاوت های متعددی از نظر مواد مغذی بین انواع مختلف میوه ها و سبزیجات نیز وجود دارد که در اینجا به چند مورد مهم اشاره میکنیم:
محتوی قند و کالری میوه بیشتر از سبزیجات است اما هر دوی میوه ها و سبزیجات سرشار از فیبر، ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها هستند. |
تحقیقات خوبی وجود دارد که بسیاری از فواید مصرف میوه و سبزیجات بر سلامتی را اثبات می کنند:
چندین مطالعه نشان داده است که مصرف بیشتر میوه ها و سبزیجات با کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی همراه است. مطالعه ای نشان داد که خوردن بیش از سه سهم میوه و سبزی در روز ۷۰٪ خطر بیماری قلبی را کاهش می دهد.
از آنجا که میوه ها و سبزیجات کالری کم و فیبر بالایی دارند، می توانند به کنترل وزن شما هم کمک کنند. مطالعه ای در این زمینه نشان داد که افزایش مصرف میوه و سبزیجات بدون نشاسته باعث کاهش وزن می شود.
مصرف فیبر که از طریق مصرف میوه ها و سبزیجات حاصل می شود ممکن است خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. مطالعات متعددی نشان داده است که مصرف بیشتر میوه و سبزیجات با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ ارتباط دارد.
در نهایت، مصرف میوه و سبزیجات ممکن است برای قند خون شما نیز مفید باشد. فیبر موجود در این ترکیبات باعث کاهش جذب قند می شود که این امر می تواند سطح قند خون را ثابت نگه دارد. یک مطالعه نشان داد که افزایش مصرف میوه و سبزیجات در واقع می تواند منجر به کاهش پیشرفت دیابت شود.
توجه داشته باشید که این نتایج در مورد مصرف خود میوه ها و سبزیجات است و در مورد آب میوه صدق نمی کند. چراکه آب میوه ها دوز غلیظی از ویتامین ها، مواد معدنی و قند فراهم می کنند، اما فیبر و فواید سلامتی همراه آن را ندارند.
خوردن میوه و سبزیجات به اندازه کافی می تواند خطر بیماری قلبی و سرطان را کاهش دهد و همچنین در کنترل وزن و قند خون مفید باشد. |
از نظر گیاهشناسی تفاوت مشخصی بین میوه ها و سبزیجات وجود دارد. با این حال، هم میوه ها و هم سبزیجات با داشتن مواد مغذی سرشار، با فواید سلامتی زیادی از کاهش خطر ابتلا به بیماری مزمن تا کم شدن دور کمر همراه هستند.
دستورالعمل های فعلی توصیه می کنند روزانه حداقل پنج وعده میوه و سبزیجات ( ترجیحا ۳ لیوان سبزیجات و ۲ لیوان میوه) مصرف کنید.