کشور ایران بزرگترین تولیدکننده زرشک در دنیا است، که در این میان استان خراسان و شهرستان قائنات با در اختیار داشتن نزدیک به ۹۷ درصد از اراضی زیرکشت این محصول، تولید ۹۵ درصد از زرشک دنیا را در اختیار دارند. در تمام قسمت هاي اين گياه آلكالوئيدهاي بربرين (Berberine)، اكسياكانتين (Oxyaconthine)، بربامين (Berbamine) وجود دارد . مقدر آلكالوئيد در پوست ريشه زرشك بيشتر از قسمت هاي ديگر اين گياه است .
ميوه زرشك داراي حدود ۴% مواد قندي ، ۶۵ اسيد ماليك و اسيد تارتاريك و مقاديری صمغ ميباشد .
زرشک دارای مزاج سرد و خشک است و مصلحهای آن عبارتند از: میخک، شکرسرخ و شیرینیهای طبیعی میباشد. زرشک تسکین دهنده صفرا و خون و تشنگی و حرارت معده و کبد، تقویتکننده قلب و کبد و معده گرم میباشد. به تنهایی یا با مواد گرم مانند دارچین و عسل و … برای تقویت کبد سرد و تر و بازکردن انسداد مجاری کبدی و سردی احشا مفید است. مصرف زیاد آن برای سرد مزاجان بلغمی و سوداوی مضر است (۱).
بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که بربرین موجود در زرشک عملکرد ضد میکروبی علیه بسیاری از باکتری ها، ویروس ها، انگل ها و… دارد. این کار از طریق جلوگیری از اتصال این عوامل بیماری زا به سلولهای بدن صورت میگیرد و در نتیجه آن زرشک در جلوگیری از عفونتهای سینه، روده و مجاری ادراری بسیار موثر است. علاوه بر این خاصیت ضد میکروبی، زرشک میتواند در سم زدایی و فرآیند های مختلف از جمله کاهش وزن موثر باشد (۲, ۳).
مطالعات نشان دادهاند که بربرین زرشک میتواند به اندازه دارو متفورمین در درمان دیابت موثر باشد. زرشک میتواند قند ناشتا و تست هموگلوبین A1c را که میانگین قند خون ۳ ماهه است را کاهش بدهد (۴).
تحقیقات نشان داده که زرشک میتواند LDL کلسترول خون (کلسترول بد) را به میزان ۲۰ درصد کاهش داده، که این اثر در افراد دیابتی علاوه بر تنظیم قند خون انجام میشود. بسیاری از داروهای دیابتی این اثرات را توام با هم ندارند. بربرین زرشک میتواند چربی خون (تریگلیسرید) را تا ۴۰ درصد و کلسترول تام سرم را تا ۱۸ درصد کاهش دهد. علاوه بر این ویژگی های مفید زرشک در کاهش فشار خون و چربی سوزی و کاهش وزن هم نقش دارد (۵).
مصرف زرشک در کنار داروهای روتین بیماران نارسایی احتقانی قلبی باعث افزایش کیفیت زندگی در این افراد، عملکرد قلب و کاهش مرگ میر بیماران می شود. مطالعات نیز نشان دادهاند که زرشک در درمان آریتمی ضربان قلب و نارسایی قلبی نقش دارد. باید بدانیم که زرشک با کاهش کلسترول، فشارخون و قند خون که همگی از عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی هستند، میتواند نقش پیشگیری کننده نیز داشته باشد (۶).
بربرین زرشک میتواند از طریق خاصیت آنتی اکسیدانی خود در کاهش صدمات اکسیدانی به بیومولکولهای مغز،کاهش تجذیه مولکولهای موثر در حافظه، کاهش مولکولهای پروتئینی تداخل کننده در حافظه و کاهش چربی خون که باعث کاهش خون رسانی به مغز میشود، در سلامت مغز و روان و حافظه نقش ایفا کند. این نقشها نشان دهنده این است که زرشک دارای خواص ضد آلزایمری نیز می باشد (۷-۱۳).
علاوه بر این بسیاری از تحقیقات علمی ثابت کردهاند که زرشک می تواند در افزایش استحکام استخوانها و محافظت از غضروفها، کاهش آسیب به سلول های مغزی و کاهش گسترش سلولهای سرطانی نقش داشته باشد.