کلمات کلیدی: انواع روغن ،روغن خوراکی ، روغن کنجد ، روغن زیتون ، امگا 3 ، امگا 6 ، ترکیب روغن ، بهترین روغن
روغن و چربی از اجزاء اصلی غذا است که به ازای هر گرم 9 کیلوکالری انرژی در بدن تولید می کند.
تریگلیسرید یا چربی تشکیل شده از یک مولکول گلیسرول و سه اسید چرب |
تریگلیسرید ماده اصلی تشکیل دهنده تمامی روغن ها می باشد.
اسید چرب اشباع |
اسید چرب چند غیر اشباع |
اسید چرب تک غیر اشباع |
هر مولکول تریگلیسرید از 3 مولکول اسید چرب و یک مولکول گلیسرول تشکیل شده است.
نوع اسید چرب غالب شرکت کننده در ساختار تریگلیسرید بسیاری از خواص ظاهری و سلامتی روغن را تعیین می کند.
نکته:روغن زیتون با ۷۷ درصد اسید چرب تک غیر اشباع بهترین روغن خوراکی محسوب میگردد.
نکته:روغن نارگیل با ۹۲ درصد اسید چرب اشباع بدترین روغن خوراکی محسوب میگردد.
حرارت زیاد در هنگام سوختن و دود کردن روغنها گلیسرول اسیدهای چرب را به آکرولئین(ACROLEIN) تبدیل میکند.
آکرولئین |
آکریلامید |
واکنش اسید آمینه آسپاراژین(ASPARAGINE) با قندهایی همچون گلوکز و فروکتوز در حرارت بالا ایجاد آکریلامید میکند.
نکته: پختن و سرخ کردن مواد غذایی در حرارت بالا ایجاد اکریلامید میکند. (به خصوص مواد غذایی نشاسته دار مانند سیب زمینی)
آکرولئین موجب تحریک چشمها، بینی و ریه ها گردیده و مصرف آن همراه با مواد غذایی موجب تحریک معده و روده کوچک میگردد.
نحوه نگهداری روغن ها در کیفیت و سلامت روغن تاثیر گذار است.
۱- غذا نبایستی با حرارت بالا وبه مدت طولاتی پخته وسرخ شود.
۲- حرارت روغن نباید بیش از حد بالا رود. سیب زمینی را تا حدی سرخ کنید تا به رنگ قهوه ای کم رنگ درآید نه قهوه ای تیره.
۳- سیب زمینی ها را در درجه حرارت ۸ درجه سانتی گراد نگهداری کنید تا اجزاء شکل دهنده اکریلامید افزایش نیابند.
۴- سیب زمینی های خرد شده را قبل از سرخ کردن به مدت یک ساعت در آب تمیز بخیسانید. و یا آب پز کنید. این عمل سطح قند سیب زمینی ها را کاهش میدهد.
۵- هنگام برشته کردن نان در دستگاه توستر درجه توستر را در پایین ترین حد تنظیم کنید. تا حدی که نان به قهوه ای روشن در آید ونه تیره تر.
۶- سیب زمینی های لک دار برای سرخ کردن مناسب نیستند.
نکته:همچنین اکریلامید به میزان زیادی در دود سیگار موجود میباشد.
۱- روغن های خوارکی بایستی ظرف ۱۲-۶ ماه پس از گشوده شدن درب آنها مصرف گردند.
۲- اغلب روغنها در ظروف پلاستیکی شفاف عرضه میگردند بنابراین پس از خرید یا آنها را در ظروف شیشه ای مات و یا فلزی دربسته نگه داری کنید و یا در کابینت و یا در یخچال و محیطهای تاریک و بدور از نور.
۳- روغنها را حدالامکان در یخچال نگه داری کنید. ممکن است روغن ها در یخچال اندکی کدر و و نیمه جامد گردند اما چند دقیقه پس از خارج کردن از یخچال در حرارت اتاق به حالت اولیه باز خواهند گشت.
۴- پس از هر بار استفاده از روغن درب ظرف آن را کاملا محکم ببندید.
نکته: بنابراین روغنهای خوراکی بایستی در محیطهای خنک و تاریک و در ظروف دربسته نگه داری شوند.
کلمات کلیدی: انواع روغن ،روغن خوراکی ، روغن کنجد ، روغن زیتون ، امگا 3 ، امگا 6 ، ترکیب روغن ، بهترین روغن
مقدار تنوع در روغن های گیاهی و حیوانی که هر کدام ادعاهی توجه کردن به سلامتی ما را دارند بسیار زیاد است!
از کجا بدانیم که کدام بهتر است و از کدام یک به چه منظوری می توان استفاده کرد؟
مزایا (شواهد کافی):
مزایا (شواهد ناکافی):
معایب:
کمترین سطح چربیهای اشباع را دارد.
روغن کانولا تحمل بالایی در برابر حرارت مستقیم دارد (سرخ و گریل کردن یا پختن غذاها)
مزایا (شواهد کافی):
درصورت جایگزین با چربی های اشباع:
معایب:
انواع تصفیه شده آن:
روغن مخصوص پخت و پز (در درجه حرارت کم) و سالاد
مزایا (شواهد ناکافی):
معایب:
پرکاربردترین روغن سرخ کردنی در ایرانی (تحمل بالای حرارت و اکسید نشدن سریع)
مزایا (شواهد ناکافی):
معایب:
ریسک سرطان (شواهد ناکافی):
کلمات کلیدی: انواع روغن ،روغن خوراکی ، روغن کنجد ، روغن زیتون ، امگا 3 ، امگا 6 ، ترکیب روغن ، بهترین روغن
روغن نیمه جامد، مخصوص سرخ کردن
روغن استفاده شده در مواد غذایی بسته بندی شده فروشگاهی
(مارگارین، شکلات، محصولات قنادی و …)
یک سوم روغن گیاهی تولید شده در جهان را تشکیل می دهد.
مزایا (شواهد کافی):
معایب:
کلمات کلیدی: انواع روغن ،روغن خوراکی ، روغن کنجد ، روغن زیتون ، امگا 3 ، امگا 6 ، ترکیب روغن ، بهترین روغن
روغن مورد استفاده در تهیه غذاهای سرد و سالاد
روغن پخت و پز در درجه حرارت کم
مزایا :
معایب:
مناسب برای سرخ کردن، استفاده همراه سالاد
مزایا :
معایب :
میزان بالای امگا 6 :
مقدار امگا 3 بسیار کم
کلمات کلیدی: انواع روغن ،روغن خوراکی ، روغن کنجد ، روغن زیتون ، امگا 3 ، امگا 6 ، ترکیب روغن ، بهترین روغن
حاوی بیشترین میزان امگا 3 در روغن های گیاهی
استفاده به صورت خام در تهیه غذاهای سرد، سس و سالاد
مزایا (شواهد ناکافی):
احتمالا عدم تاثیر بر :
معایب:
مصرف موضعی روغن نارگین بیشتر از مصرف خوراکی آن است. مناسب برای سرخ کردن می باشد و در تهیه محصولات قنادی استفاده می شود.
مزایا (شواهد کافی):
مزایا (شواهد ناکافی):
معایب:
کلمات کلیدی: انواع روغن ،روغن خوراکی ، روغن کنجد ، روغن زیتون ، امگا 3 ، امگا 6 ، ترکیب روغن ، بهترین روغن
بیشتر به منظور تهیه غذاهای سرد، سالاد و سس به کار می رود.
جهت سرخ کردن عمیق توصیه نمی شود.
مزایا :
معایب:
پرکاربردترین روغن سرخ کردنی در آمریکا (تحمل بالای حرارت و اکسید نشدن سریع).
مصارف غیر تغذیه ای متعدد دارد.
پرکاربردترین روغن سرخ کردنی در آمریکا (تحمل بالای حرارت و اکسید نشدن سریع).
مصارف غیر تغذیه ای متعدد دارد.
مزایا :
معایب:
کلمات کلیدی: انواع روغن ،روغن خوراکی ، روغن کنجد ، روغن زیتون ، امگا 3 ، امگا 6 ، ترکیب روغن ، بهترین روغن