دارچین یکی از ادویههای مشهور مورد استفاده در غذاهای ایرانی است و به عنوان چای نیز بکار میرود. دارچین در واقع پوست خشکشده شاخههای درختی است که محل اصلی رویش آن جزیره سیلان و جنوب غربی هند است. در طب سنتی ایران طبیعت دارچین را گرم و خشک در درجه سوم می دانند (۱, ۲).
اثرات درمانی در طب سنتی ایران
این گیاه از دیدگاه طب سنتی، رقیقکننده اخلاط، گشاینده گرفتگیهای کبد، فرحبخش، تحلیلبرنده بادها، تقویتکننده جگر و مغز و قلب، خشککننده رطوبتهای معده و مغز، ادرارآور و قاعدهآور، رفعکننده برخی از بیماریهای سوداوی (مثل وسواس و جنون) و برطرفکننده بدبویی دهان است (۳). همچنین در برخی بیماران مبتلا به آسم و دارای خلط غلیظ در سینه مفید میباشد (۲).
دارچین را میتوان به عنوان ضددرد، آلرژیزا، بیحسکننده، ضد اسهال، ضد تهوع، ضد هیستامین، ضد لوسمی، ضد تب، ضد زخم، ضد اسپاسم، ضد ویروس، قابض، ضد قارچ و کاندیدا، معرق و کاهنده پرفشاری خون، حشرهکش و کاهنده چربی بهکاربرد. با توجه اثرات قوی این ادویه (درجه ۳ گرم و خشک) مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به بروز عوارض به خصوص در افراد دارای مزاج پایه گرم و خشک شود (۴).
اثرات درمانی بر پایه طب نوین
خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی
در مقایسه با بسیاری از ادویه ها دارچین یکی از قویترین ادویه های شناخته شده از نظر مقدار آنتی اکسیدانها به ویژه پلیفنولها است (۵). این آنتی اکسیدان ها در کاهش التهاب و جلوگیری از تخریب بافتها نیز نقش دارند (۶). علاوه بر این مطالعه بر روی حیوانات نشان داده که دارچین می تواند در پیشگیری از سرطان نیز مفید باشد (۷-۹).
سلامت قلب
دارچین از طرق مختلف در پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی عروقی نقش دارد. مطالعات نشان داده که دارچین منجر به کاهش کلسترول و چربی خون می شود و از طرفی میزان کلسترول خوب را در بدن افزایش میدهد (۱۰, ۱۱). همچنین دارچین میتواند فشارخون افزایش یافته را کاهش دهد (۶).
دیابت و قند خون
یافته های علمی اثبات کردهاند که دارچین میتواند حساسیت به انسولین را در افراد دیابتی نوع ۲ افزایش دهد و بروی سلولها نقش انسولین را تقلید کند. علاوه بر این، این ادویه در دستگاه گوارش با مهار نسبی برخی آنزیمها سرعت جذب نشاسته و قندها را کاهش داده و به دنبال آن سرعت بالا رفتن قند خون بعد از غذا را کاهش دهد (۱۲-۱۵).
فعالیت ضد میکروبی
سینامالدهید، ترکیب فعال دارچین میتواند در برابر انواع مختلفی از عفونتهای ویروسی، قارچ ها و برخی باکتریها نقش مهارکننده داشته باشد (۱۶, ۱۷). علاوه بر این، دارچین در برابر پلاکهای دهانی نقش محافظتی دارد (۱۸, ۱۹).
سلامت سیستم عصبی
دو ترکیب موجود در دارچین در پیشگیری از آلزایمر و جلوگیری از تخریب نورونهای عصبی ننقش داشته و شیوع این بیماری را کاهش میدهند (۲۰-۲۲). علاوه بر این دارچین از طریق محافظت از نورونها و تنظیم نوروترانسمیترها و عملکردهای حرکتی در پیشگیری از پارکینسون نیز مفید است (۲۳).
Shan B, Cai YZ, Sun M, Corke H. Antioxidant capacity of 26 spice extracts and characterization of their phenolic constituents. Journal of agricultural and food chemistry. 2005;53(20):7749-59.
Rao PV, Gan SH. Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine : eCAM. 2014;2014:642942.
Wondrak GT, Villeneuve NF, Lamore SD, Bause AS, Jiang T, Zhang DD. The Cinnamon-derived Dietary Factor Cinnamic Aldehyde Activates the Nrf2-dependent Antioxidant Response in Human Epithelial Colon Cells. Molecules (Basel, Switzerland). 2010;15(5):3338-55.
Lu J, Zhang K, Nam S, Anderson RA, Jove R, Wen W. Novel angiogenesis inhibitory activity in cinnamon extract blocks VEGFR2 kinase and downstream signaling. Carcinogenesis. 2010;31(3):481-8.
Schoene NW, Kelly MA, Polansky MM, Anderson RA. Water-soluble polymeric polyphenols from cinnamon inhibit proliferation and alter cell cycle distribution patterns of hematologic tumor cell lines. Cancer Lett. 2005;230(1):134-40.
Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes care. 2003;26(12):3215-8.
Allen RW, Schwartzman E, Baker WL, Coleman CI, Phung OJ. Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis. Annals of family medicine. 2013;11(5):452-9.
Qin B, Panickar KS, Anderson RA. Cinnamon: Potential Role in the Prevention of Insulin Resistance, Metabolic Syndrome, and Type 2 Diabetes. Journal of Diabetes Science and Technology. 2010;4(3):685-93.
Anderson RA. Chromium and polyphenols from cinnamon improve insulin sensitivity. The Proceedings of the Nutrition Society. 2008;67(1):48-53.
Adisakwattana S, Lerdsuwankij O, Poputtachai U, Minipun A, Suparpprom C. Inhibitory activity of cinnamon bark species and their combination effect with acarbose against intestinal alpha-glucosidase and pancreatic alpha-amylase. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands). 2011;66(2):143-8.
Jarvill-Taylor KJ, Anderson RA, Graves DJ. A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. Journal of the American College of Nutrition. 2001;20(4):327-36.
Singh HB, Srivastava M, Singh AB, Srivastava AK. Cinnamon bark oil, a potent fungitoxicant against fungi causing respiratory tract mycoses. Allergy. 1995;50(12):995-9.
Ooi LS, Li Y, Kam SL, Wang H, Wong EY, Ooi VE. Antimicrobial activities of cinnamon oil and cinnamaldehyde from the Chinese medicinal herb Cinnamomum cassia Blume. The American journal of Chinese medicine. 2006;34(3):511-22.
Gupta C, Kumari A, Garg AP, Catanzaro R, Marotta F. Comparative study of cinnamon oil and clove oil on some oral microbiota. Acta bio-medica : Atenei Parmensis. 2011;82(3):197-9.
Zhu M, Carvalho R, Scher A, Wu CD. Short-term germ-killing effect of sugar-sweetened cinnamon chewing gum on salivary anaerobes associated with halitosis. J Clin Dent. 2011;22(1):23-6.
Peterson DW, George RC, Scaramozzino F, LaPointe NE, Anderson RA, Graves DJ, et al. Cinnamon extract inhibits tau aggregation associated with Alzheimer’s disease in vitro. Journal of Alzheimer’s disease : JAD. 2009;17(3):585-97.
George RC, Lew J, Graves DJ. Interaction of cinnamaldehyde and epicatechin with tau: implications of beneficial effects in modulating Alzheimer’s disease pathogenesis. Journal of Alzheimer’s disease : JAD. 2013;36(1):21-40.
Anderson RA, Qin B, Canini F, Poulet L, Roussel AM. Cinnamon counteracts the negative effects of a high fat/high fructose diet on behavior, brain insulin signaling and Alzheimer-associated changes. PloS one. 2013;8(12):e83243.
Khasnavis S, Pahan K. Cinnamon treatment upregulates neuroprotective proteins Parkin and DJ-1 and protects dopaminergic neurons in a mouse model of Parkinson’s disease. Journal of neuroimmune pharmacology : the official journal of the Society on NeuroImmune Pharmacology. 2014;9(4):569-81.